Więcej kwasów omega-3 = lepszy sen

7 marca 2014, 11:49

Większa zawartość kwasów omega-3 w diecie wiąże się z lepszym snem.



Algorytmy przewidujące ryzyko zgonu będą ważnym narzędziem przyszłej medycyny

29 marca 2019, 05:33

Eksperymenty przeprowadzone przez naukowców z University of Nottingham wskazują, że algorytmy, które nauczą się przewidywania ryzyka przedwczesnego zgonu mogą w przyszłości być ważnym narzędziem medycyny prewencyjnej.


Wyczytywanie agresji z twarzy

2 listopada 2009, 09:57

Szybki rzut oka na twarz pozwala stwierdzić, jak dużą skłonność do agresji wykazuje dana osoba. Podczas takiego "rekonesansu" oceniamy stosunek szerokości fizjonomii do jej długości (ang. facial width-to-height ratio, WHR).


Lodowce przyspieszyły

31 marca 2014, 09:00

Sześć wielkich lodowców Antarktyki Zachodniej porusza się szybciej niż 40 lat temu. Uwalniają przez to do oceanu więcej lodu niż wcześniej. Z artykułu opublikowanego w należącym do Amerykańskiej Unii Geofizycznej Geophysical Research Letters dowiadujemy się, że w latach 1973-2013 ilość lodu traconego przez badane lodowce zwiększyła się o 77%.


Izraelczycy wydrukowali w 3D pierwsze na świecie unaczynione serce

16 kwietnia 2019, 09:04

Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie wydrukowali w 3D pierwsze na świecie unaczynione serce. Wykorzystali do tego własne komórki pacjenta oraz materiały biologiczne.


Szukali Egipcjanie i Majowie - znaleźli Amerykanie

17 listopada 2009, 12:16

Przypadkowe odkrycie dokonane na Oregon State University (OSU) rozwiązało problem, z którym ludzkość nie potrafiła poradzić sobie od tysięcy lat. Zarówno starożytni Egipcjanie, jak i Chińczycy czy Majowie szukali sposobu na wyprodukowanie trwałego, bezpiecznego niebieskiego barwnika.


Gwiazda zimna jak lód

29 kwietnia 2014, 16:40

Astronomowie z Pennsylvania State University odkryli brązowego karła, który jest najzimniejszą znaną nam gwiazdą. Jest to jednocześnie czwarta najbliższa gwiazda od Słońca.


Konszowanie bez (fizycznych) tajemnic

9 maja 2019, 05:11

Po raz pierwszy wykazano, czemu konszowana czekolada ma tak gładką teksturę.


Astronomiczna rewolucja

2 grudnia 2009, 11:39

Australijscy astronomowie skonstruowali niewielkie urządzenie, które może zrewolucjonizować obserwacje przestrzeni kosmicznej. Naukowcy, korzystający z teleskopów pracujących w podczerwieni mają olbrzymi problem, gdyż cała atmosfera ziemska bardzo jasno świeci.


1018 - i biofilm nie ma szans

23 maja 2014, 11:11

Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej zidentyfikowali małą cząsteczkę, która zapobiega tworzeniu biofilmów przez bakterie. Peptyd wpływa na wiele bakterii, w tym na antybiotykooporne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy